mandag den 6. maj 2013

Fernisering på udstillingen Checkpoint med Lone Skov Madsen og Per Ahlmann. Torsdag den 2. maj 2013

Kunsthistoriker Jorunn Veiteberg holder åbningstale
Lone Skov Madsen, Per Ahlmann og Jorunn Veiteberg
Per Ahlmann og Martin Bodilsen Kaldahl
Erik Veistrup og Lone Skov MadsenTale ved åpningen av Lone Skov Madsen og Per Ahlmans utstilling


Checkpoint har Lone Skov Madsen og Per Ahlman kalt utstillingen sin.

Det er en flertydig tittel. Min første assosiasjon er til konkurranser, for eksempel langdistanseløp, der ”checkpoints” er postene der tiden blir målt underveis. Er det en konkurranse mellom to kollegaer vi er vitne til i dag? Det ser i alle fall ut til at flere av objektene har plassert seg i stilling, som om de er klare til å måle krefter med hverandre. Og kan ikke Lones veggfat også leses som skjold? Og er det et stikkvåpen Per har plassert nede i hjørnet? Det er fristende å dikte i møtet med åpne arbeider som de vi her er omgitt av.

Men ”checkpoint” kan også være en kontrollpost ved grenseoverganger, og det fungerer nok som en mer passende metafor i denne sammenhengen. Her har to kunstnere kommet fra hver sin kant for å siles gjennom den kontrollposten som en utstilling er: Hva de hver i sær hadde med seg i bagasjen, kan vi alle se her. Som et statusoppgjør: Her er vi nå, dette er vi opptatt av.

Lone og Per har ikke valgt hverandre. Galleriet har satt dem sammen, og de vil ikke fortelle hvorfor de nettopp har kombinert disse to. Overraskende konstellasjoner har blitt en del av konseptet til Copenhagen Ceramics, og det uventede i dette grepet finner jeg svært oppkvikkende.

Lone og Per har valgt å løse oppgaven ikke gjennom et felles tema eller ved å lage et arbeid i fellesskap, men gjennom å avtale noen regler. Alle rommets flater skulle tas i bruk av begge to: Loft, gulv, vegger. Begge skulle ha samme muligheter: Like podium, sokler og hyller så gjenstandene kunne komme i spill med hverandre. Litt tilpassing av reglene måtte til for å få et tilfredsstillende estetisk resultat, men dere vil se at stort sett er det skapt en likeverdig dialog.

Forskjellene er mer slående enn likhetene mellom Lones og Pers keramikk, men felles er selvsagt materialet: leire. Tenk på den ufattelige forvandling som ligger bak det som dere ser her nå: Grå, uformelig, våt mudderaktig leire er blitt bearbeidet og formet. Møysommelig er strukturer og volum blitt bygde. Tingene er blitt brent, flere ganger til og med. De er blitt påført farge – i alle fall Per sine arbeid, og det å beherske glasurer er i seg selv en vitenskap.  Lone har brukt uendelig med timer på å sette tett-i-tett med prikker med en tynn pensel på en serie vaseformer – og skaper med det et inntrykk av at de har fått en myk pels utenpå det harde godset.

Referansene til klassiske gjenstander som fatet og vasen er stadig tilstede i Lones arbeider, og forteller om en identitet som kunsthåndverker. I møtet med Per sine arbeider er det derimot mer nærliggende å tenke skulptur. 

Men noe har de felles utenom materialet, og det er interessen for form. ”Formen holder sammen på lortet”, seier Per Kirkeby så poetisk i samtaleboken Arnasco. Derfor har formen verdi i seg selv. Den trenger ikke forestille noe. Den behøver ikke representerer noe annet utenfor seg selv. Noen av formene til Lone og Per
vekker rett nok assosiasjoner til kjente ting og figurer, men først og fremst lager de abstrakte verk.

Det denne typen verk krev av oss, er at vi gir oss over og stoler på våre sanseinntrykk og følelser. Vi er nemlig i stand til å ta inn over oss mer enn det som kan formuleres i ord og som fornuften forstår.

Jeg tror at både for oss som er publikum og for de to som lager keramikk gjelder den amerikanske kritikeren Peter Schjeldahls formulering: ”Art demands faith – and a dream or two.”   Kunsten krever tro og tillit – og en drøm eller to.

Jorunn Veiteberg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar